Mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia on?

Opiskelen ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa Lyhytterapiainstituutissa. Jos ei ole perehtynyt asiaan, voi olla vaikea hahmottaa, mitä se on. Opin jatkuvasti lisää enkä ole kaikkitietävä.

Lyhytterapiassa ei ole pitkää perspektiiviä, kuten psykoterapiassa. Silti lyhytterapiassa voidaan käydä kerran tai sitten pitempään. Siinä asiakas kohdataan arvostaen ja kuunnellen. Tutkitaan ensin, mikä tilanne on ja miten siitä päästään eteenpäin pienin askelin. Vanhoja ei kaivella.

Lähdetään siitä, että asiakkaalla on itsellään kaikki kysymykset - ja myös vastaukset. Hän ei vain itse tiedä sitä. Kysymyksin selvitetään, mikä olisi avuksi, mitä vahvuuksia ja siirrettäviä taitoja löytyy näkökulmaa vaihtamalla. 

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia auttaa, kun on haasteita. Siitä saa helpotusta, kun on hankalaa. Jos on pitkä asia, lyhytterapia on oiva ensiapu ennen psykoterapiaa. Monesti ihmisten avuntarve menee ohi, kun saa välittömästi keskusteluapua lyhytterapeutilta. Silloin laillistetut psykoterapeutit voivat keskittyä vaativiin tilanteisiin, niin kuin oikein on.

Valitettavasti terapiatarpeet eivät ole vähenemään päin. Toivottavasti yhteiskunta alkaa kouluttaa psykoterapeutteja lisää ja alkaa arvostaa myös lyhytterapeutteja.